miercuri, 2 februarie 2011

Căsătoria între cetăţeni români. ACTE NECESARE

DACĂ SE AFLĂ LA PRIMA CĂSĂTORIE: O dată cu declaraţia de căsătorie viitorii soţi prezintă următoarele acte:
  • actul de identitate, în original şi copie xerox (trebuie să aibă termen de valabilitate neexpirat atât la depunerea actelor cât şi la încheierea căsătoriei);
  • Pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate se vor prezenta paşapoarte în original şi xerocopie cu termen de valabilitate neexpirat atât la depunerea dosarului cât şi la încheierea căsătoriei.
  • certificatul de naştere, în original şi copie xerox;
  • certificatul medical prenuptial, privind starea sănătăţii (este valabil 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana: se poate sau nu se poate căsători;
DACĂ NU SE AFLĂ LA PRIMA CĂSĂTORIE: Când unul sau ambii soţi nu sunt la prima căsătorie, suplimentar faţă de documentele prevăzute mai sus, se vor depune următoarele:
  • certificatul de deces al fostului/fostei soţ/soţii;
  • certificatul de naştere sau de căsătorie, cu menţiunea de desfacere a căsătoriei anterioare;
  • sentinţa de divorţ, rămasă definitivă şi irevocabilă.
  • Daca din casatoria anterioara au rezultat copii minori, care se afla in grija parintelor care se casatoreste, se vor prezenta xerocopii dupa certificatele de nastere ale copiilor pentru a fi inscrisi in livretul de familie.
  • IN CAZ DE DECES
    • dacă decesul a avut loc în România, se depune o copie după certificatul de deces;
    • dacă decesul a avut loc în străinătate se depune certificatul în original cu apostila conform Convenţiei de la Haga din 05 octombrie 1961, sau supralegalizat, după caz, copie legalizată şi traducere autentificată în limba română;
    IN CAZ DE DIVORŢ:
    • dacă divorţul s-a pronunţat în România, se va depune sentinţa judecătorească definitivă şi irevocabilă,
    • în cazul în care căsătoria anterioară a fost încheiată în străinătate şi nu a fost transcrisă, iar divorţul s-a pronunţat în străinătate se vor depune mai întâi actele pentru înscrierea menţiunii de căsătorie şi divorţ pe actul de naştere.
    • în cazul în care căsătoria a fost transcrisă în România, iar ulterior a intervenit divorţul în străinătate se va solicita mai întâi înscrierea menţiunii de divorţ pe actul de căsătorie,
ATENŢIE - procedurile de înscriere a acestor menţiuni sunt în funcţie de specificul statului emitent şi necesită timp pentru soluţionare.
Intrucât căsătoria dvs. va putea fi încheiată numai după înscrierea acestor modificări intervenite în statutul dv. civil, vă rugăm să solicitaţi informaţii suplimentare de la ofiţerul de stare civilă de la ghişeu, sau să consultaţi pagina de internet www.primariaclujnapoca.ro
Căsătoria între cetaţeni străini sau între aceştia şi cetăţeni români Cetăţenii străini vor prezenta la dosarul de căsătorie:
  • actul de identitate, în original şi copie xerox (paşaportul si dovada dreptului de şedere pe teritoriul României cu termene de valabilitate neexpirate atât la depunerea dosarului cât şi la data încheierii căsătoriei)
  • certificatul de naştere, în original, copie si traducere autentificată în limba română;
  • certificatul medical privind starea sănătăţii (certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători, emis de autorităţile române;
  • dovadă eliberată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile de fond, cerute de legea lor naţională, pentru încheierea căsătoriei, în conformitate cu prevederile art. 34 din Legea nr. 119/1996, republicată. Fac excepţie cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică, şi pot prezenta documente eliberate de autorităţile competente din ţările respective;
  • declaraţia notarială a viitorilor soti din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile necesare incheierii casatoriei in România;
  • acte, în original şi în copii traduse şi legalizate de notarul public, din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, dacă este cazul. Aceste acte pot fi:
    • certificatul de deces al fostului soţ;
    • certificatul de naştere sau de căsătorie, cu menţiunea de desfacere a căsătoriei anterioare;
    • sentinţa de divorţ.
Foarte important Pentru cetăţenii străini certificatele de naştere originale, actele din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, traducerile autentificate ale acestora, vor conţine în mod obligatoriu apostila conform Convenţiei de la Haga din 05 octombrie 1961 sau vor fi supralegalizate, după caz.
Doriţi să încheiaţi căsătoria în municipiul Cluj-Napoca ? Nimic mai simplu: accesaţi pagina de internet www.primariaclujnapoca.ro şi aveţi posibilitatea să programaţi, într-un mod elegant şi modern - direct de la dumneavoastră de acasă, căsătoria civilă.
Acest demers se înscrie în tendinţele firesti de modernizare ale administraţiei publice locale din România, cu scopul eficientizării relaţiei autoritate - cetăţean.
Programarea on-line se poate utiliza numai in cazul căsătoriilor încheiate între cetăţeni români. Pentru căsătoria cu un cetăţean străin, sau între cetăţeni străini, vă rugăm să vă adresaţi ofiţerului de stare civilă de la ghişeu.

NU NEGLIJA, INFORMEAZĂ–TE:

- care sunt actele necesare?
- când se depun aceste acte?
Căsătoria se poate încheia în a 10-a zi de la data depunerii declaraţiei de căsătorie. (se socoteşte atât ziua depunerii dosarului cât si ziua oficierii căsătoriei).
Pentru cazuri bine justificate, căsătoria se poate încheia mai repede de 10 zile, ori după expirarea termenului legal, dar numai până la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale ( de 14 zile de la data emiterii lor), cu aprobarea primarului.
Căsătoria civilă se încheie în intervalul orar stabilit în acest scop, de către Serviciul Stare Civilă.
Casatoriile care nu sunt rezervate on-line vor fi programate in a 10-a zi de la depunerea actelor, dar la orele ramase nerezervate pana la acea data, fara a lăsa intervale mari de timp intre două casatorii.

ATENŢIE LA TERMENE

Neatenţia viitorilor soţi prin tratarea cu superficialitate sau indiferenta a informaţiilor date de ofiterul de stare civila, ori de aplicaţia electronică privind programarea căsătoriilor, va avea drept consecinţă neîncheierea căsătoriei la data stabilită.

Noi vă suntem alături pentru ca nunta dumneavoastră să fie aşa cum o doriţi.

Instructiuni

Pentru a folosi aplicatia nu este necesara autentificarea.
Pentru rezervari si cautari/stergeri folositi meniul din partea superioara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu